Ako odstrániť vosk z oblečenia

Milujete teplé svetlo sviečok a ich atmosféru? Čo robiť, ak sa vám vosk prilepí na obrus alebo oblečenie?

Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako odstrániť vosk z vášho obľúbeného odevu, a niektoré z nich sú celkom jednoduché. Máme pre vás niekoľko tipov, ako to urobiť.

Škrabanie, žehlenie a pranie

Vyskúšajte najuniverzálnejší spôsob odstraňovania vosku - stačí ho oškrabať, nastriekať utierky, vyžehliť a potom vyprať.

Pomocou príborového noža jemne zoškrabte čo najviac vosku. Potom nastavte žehličku na najnižšie nastavenie, vyložte zafarbenú mikinu alebo nohavice savými papierovými utierkami a na škvrnu od vosku položte ďalšiu vrstvu utierok. Žehlite pomalými pohybmi, kým sa vosk úplne nevstrebe.

Na tkanine tak zostane mastná škvrna, ktorú treba najprv odstrániť prostriedkom na umývanie riadu. Potom bielizeň vyperte pri najvyššej teplote uvedenej na štítku.

Žiadna žehlička - teplo alebo mráz?

Ak nemáte po ruke žehličku, stále máte niekoľko alternatívnych spôsobov, ako si poradiť s voskom na oblečení.

Fén - vysušte škvrnu na najvyššom stupni

Horúca voda a jedlá sóda - rozpustite niekoľko čajových lyžičiek jedlej sódy v hrnci s horúcou vodou a ponorte do nej voskovú škvrnu

Mraznička - vložte svoj obľúbený sveter potretý voskom do plastového vrecka a vložte ho do mrazničky aspoň na dve hodiny, vosk sa potom ľahko odlúpne. 

Vosk na nábytku

Čo však robiť s nechceným voskom na nábytku? Závisí to od materiálu. Na nelakované drevo alebo sklo môžete siahnuť po kuchynskom noži a zľahka zoškrabať zaschnutú voskovú škvrnu. V prípade lakovaného povrchu dávajte pozor, aby ste ho nepoškriabali, a neberte naň žiadne ostré predmety. Namiesto toho použite metódu obrúska a žehličky alebo na rozpustenie vosku dobre poslúži fén. Všetko čistite mydlovou vodou alebo octom. 

Tento článok je súčasťou nášho seriálu o odstraňovaní rôznych typov škvŕn. Tu sa tiež dozviete, ako sa vysporiadať so smolou na oblečení.  Hoci tieto informácie možno ľahko nájsť na internete, chýba nám prehľadný zoznam na jednom mieste. Môžete sa tiež tešiť na komplexnú infografiku na stiahnutie, ktorá vám ukáže všetky spôsoby odstraňovania najbežnejších a najťažšie umývateľných škvŕn, s ktorými sa stretávate na detskom oblečení.