Ako obliecť dieťa do autosedačky?

Možno si poviete, že to nie je žiadna raketová veda. Nanešťastie štatistiky a informácie z Besipu dokazujú, že aj o týchto veciach je potrebné hovoriť.

 

Poznáte to, auto je ráno zamrznuté, všetci sedíme v bundách, dieťa natlačíme do sedačky v overale a páperovej bunde (mimochodom aj u nás ich nájdete kopu s krásnymi detskými motívmi), zapneme ho a vyrazíme na cestu do práce, škôlky či jasličiek. Už v tejto chvíli však robíme chybu, ktorá nás môže stáť životy.

Bezpečnostné pásy totiž pri skúškach a testovaniach nepočítajú z prekážkou, akou je hrubé oblečenie. Zvlášť materiál, ktorý je klzký a v momente nárazu miesto toho, aby telo stiahli a udržali v bezpečnej pozícii, skĺznu sa po šmykľavom materiály. V tom horšom prípade nie sú pásy riadne zapnuté a uvoľnia sa. Treba vedieť, že hrubá vrstva oblečenia pridá objemovo až 20kg, čiže pás miesto záchrany môže naopak ublížiť.

Čo radia maminky

„Minulý rok sme mali nehodu. Nebola nejak závažná, vrazilo do nás auto zozadu a my sme trocha podskočili. Keď som sa spamätala (syn plakal a to ma okamžite zobudilo), vyletela som, aby som zistila, ako je na tom. Bol v poriadku, ale nejakým nedopatrením sa mi v sedačke posunul dole, akoby ho neudržal pás. Podotýkam, že máme kvalitnú sedačku od preverenej značky. Neskôr som to riešila so známym, ktorý je policajt a ten ma upozornil na to, že veľa nehôd by sa skončilo lepšie, keby ľudia neboli oblečení v páperových bundách. Odvtedy na to vždy myslím. V aute mám radšej pripravené deky. Malému oblečiem zateplenú kombinézu , zapnem ho do sedačky a prikryjem dekou. Bundičku mu dám až keď prídeme na miesto určenia a vyberiem ho z auta. Sama si tiež bundu vyzliekam. Ak by sme mali garáž, alebo záhradu, kde sa dá zaparkovať, bolo by to praktickejšie.“ Marika, Praha

Problém s predhriatím auta rieši mnoho vodičov a vodičiek. „Novšie auta začínajú kúriť v momente, kedy odomknete dvere, niekedy ešte než naštartujete. Staršie modely touto funkciou nedisponujú. Najdôležitejšie je ale nastaviť kúrenie odspodu smerom nahor. Je to kvôli vlhkosti, ktorú do auta prinesieme na topánkach. Takto vyschne a nebude nám rosiť sklá,“hovorí pracovník BESIPu.

V severských krajinách majú ľudia vždy v aute deky, ktoré rýchlo zohrejú. Bundy a teplé oblečenie si vyzlečú a riadne upevnia bezpečnostné pásy. Deti v autosedačkách prikrývajú špeciálnymi dekami, ktoré sú rozmerovo vhodné na cestovanie autom.

U nás na Brumle tiež nájdete teplučké dečky a veľký výber páperových bundičiek, ktoré pohodlne deťom pred cestou vyzlečiete.

Prajeme mnoho bezpečných kilometrov.