S dieťaťom na pohodový výlet

Výlety sú príjemným spestrením víkendu, alebo voľných dní. Zatiaľ, čo my dospelí sa s dĺžkou cesty vyrovnávame ľahko, pre deti býva často únavná.

Ich rozladenosť sa potom prenesie na rodičov a nakoniec sú otrávení všetci. Ako teda dosiahnuť to, aby bol výlet ozajstným zážitkom? Väčšina rodičov potvrdí, že pokiaľ všetko klapne, je spoločný rodinný výlet úžasným zážitkom, na ktorý všetci radi spomínajú. Aby sa aj vám taký podaril, máme pre vás pár tipov, ktoré vám pomôžu.
 

Najdôležitejšie je byť v pohode

„Mnoho rodičov túži po tom, aby bolo všetko perfektné a preto venujú veľa času prípravám a plánovaniu. No potom nie je priestor na improvizáciu, ktorá je pri deťoch často nutná. Akonáhle sa jeho požiadavky, či priania odklonia od plánu, spôsobí to nervozitu a rozpory medzi dospelými. Tá sa potom prenáša na dieťa, ktoré cíti, že je dôvodom nesúladu. Preto vždy hovorím, že s menšími deťmi by nemal byť cieľom výlet, ale príjemne strávený spoločný čas. Nejde o vyhovenie rozmarom dieťaťa, ale o vyhovení si navzájom.“ hovorí detská psychologička Eva Rožková a dodáva: „občas sa stane, že než prídete na miesto určenia, skončite v Mc Donalde na polceste. Ale to predsa nevadí. Aj tak sa môžete zabaviť, vytiahnuť karty a byť proste spolu. Nabudúce sa možno dostanete ďalej.“
 

Zapojte deti do plánovania

Ak má výlet potešiť najmä dieťa, zapojte ho do plánovania. Zistite, čo by rado videlo, kam by chcelo ísť. Nadchnite ho a tak udržíte jeho nadšenie aj počas cesty. Psychologička Rožková tiež odporúča, aby ste plánovali výlet tesne pred cestou. Záujmy dieťaťa sa totiž neustále menia, takže pokiaľ zrovna nemá dlhodobé zapálenie pre zvieratá, alebo skladanie lega, je lepšie sa vždy dohodnúť operatívne.
 

Zistite si dobu, alebo pravidlá vstupu

Nie je nič horšie, ako keď dorazíte na miesto a z nejakého dôvodu zistíte, že je zatvorené. V aute máte slzavé údolie a žiaden ďalší plán. Vždy si pozrite včas, či je vo vami vybraný deň otvorené a tiež, či sú nejaké pravidlá, alebo obmedzenia pre vstup.
 

Jedlo a pitie

Po ceste síce býva mnoho čerpacích staníc s občerstvením, alebo fastfoodov, ale vždy je lepšie si so sebou niečo malé pribaliť a zaobstarať si dostatok tekutín. Určite si tiež overte, či vaše dieťa netrpí nevoľnosťami a pokiaľ áno, treba cestovať na prázdny žalúdok a v pravej chvíli niečo podstrčiť.
 

Komunikácia je dôležitá

Ani my dospelí nemáme vždy dobrý odhad a čo potom dieťa, pre ktoré je aj 10 minút celá večnosť? Rozprávajte sa počas cesty, informujte ho o vzdialenosti a čase. Pokiaľ si púšťate pesničky, môžete mu povedať, že do cieľa prídete o tri pesničky.
 

Zábava so sebou

Vždy majte po ruke niečo, čo dieťa zabaví. Či už to je tablet s obľúbenou rozprávkou, audio kniha, alebo hračka. Môžete kúpiť aj malé prekvapenie, ktoré si spolu rozbalíte.

„Deti často cítia počas dlhých presunov nevoľnosť, ktorú poväčšine zapríčiní sledovanie cesty. Zo sedačky je totiž horšie vidno a tak pozorujú kútikom oka, ako plynú stromy za oknom. To zapríčiňuje bolesť hlavy alebo už spomínanú nevoľnosť. Je tak lepšie zabezpečiť deťom kopec zábavy, pri ktorej sa zamerajú na niečo, čo majú priamo pred sebou“, dopĺňa psychologička Rožková.

Ako zvládate cestovanie vy?