Na doplnkoch záleží – detské čiapky, šály a rukavice, ktoré majú štýl

My dospelí sa dokážeme po väčšinu roka zaobísť bez pokrývky hlavy, aj keď v mrazoch radi po nej siahneme. Malé deti však nosia čiapku prakticky celý rok, v lete má za úlohu chrániť dieťa pred slnkom, na jeseň pred vetrom a v zime pred mrazom. Detské doplnky, medzi ktoré patria čiapky, šály a rukavice, tvoria veľmi dôležitú časť šatníku našich najmenších. Navyše môžeme tieto tri doplnky kupovať buď samostatne alebo ako komplet.

Ako si vyberať detskú čiapku?

Niektorí  rodičia považujú detské čiapky za menej dôležitý doplnok, v skutočnosti  by sme však nemali podceňovať ich výber. Novorodenci by nemali byť bez čiapky prakticky v žiadnom ročnom období, pretože si ešte nedokážu udržať teplo. Ale aj väčšie deti by mali nosiť vonku čiapku prakticky stále, samozrejme vždy vhodnú pre dané ročné obdobie. Čiapky majú dôležité funkčné vlastnosti, ale zároveň ide aj o veľmi slušivý doplnok.

V lete by sme mali dať prednosť čiapkam, ktoré sú ušité z ľahkého priedušného  materiálu, ideálne so šiltom, ktorý chráni oči pred slnkom. V zime je potrebné dbať na to, aby čiapka dostatočne hriala a chránila uši.

Prečo je vlastne čiapka taká dôležitá? Najviac tepla uniká z organizmu cez hlavu a keď je hlavička dieťaťa vystavená chladu, telo vynakladá veľkú energiu na jej zohriatie. Táto energia však môže chýbať pri zohrievaní ďalších častí tela, ako sú nohy a ruky a dieťa tak môže ľahšie prechladnúť. Z tohto dôvodu by mali deti nosiť čiapku prakticky stále, nie iba v zime, ale aj v chladnejších jesenných a jarných dňoch.

Detská čiapka musí dieťaťu perfektne sedieť. A pretože hlavička dieťaťa stále rastie, je treba počítať s tým, že čiapka vydrží maximálne dve sezóny (u predškolských detí). Čiapka by nemala padať do očí a ani nikde tlačiť. Pokiaľ sa malé dieťa bude cítiť v čiapke nepríjemne, bude mať tendenciu ju neustále dávať dole. V zime sú veľmi praktické detské kukly, ktoré sa dajú využiť aj pod lyžiarsku prilbu.

Rukavice a šály – slušivé a praktické

Okrem prikrývky hlavy je potrebné myslieť aj na to, aby malo dieťa v teple ruky a krk. Tieto časti tela ľahko prechladnú a navyše dieťa si nenechá ruky vo vreckách. Rukavice je taktiež potrebné prispôsobiť aktuálnemu počasiu. Na jeseň si vystačíte s klasickými bavlnenými rukavicami, v zime si však treba zvoliť kvalitné nepremokavé rukavice. Všeobecne sa dá povedať, že detské zimné rukavice poskytujú rôznu mieru zateplenia podľa zvoleného materiálu. Odporúčame Vám vždy vyberať primerane teplé rukavice podľa aktuálneho ročného obdobia a počasia.

Moderné zimné rukavice sú vyrobené z rôznych materiálov a rozhodne neplatí, že čím hrubšie vrstvy, tým lepšie. Kvalitný materiál dokáže dobre držať teplo aj v tenkej vrstve, navyše takéto rukavice predstavujú pre deti väčší komfort. 

Zabúdať by sme nemali v zime ani na šál alebo nákrčník. Veľmi obľúbené sú komplety, teda rukavice, šály a čiapky v rovnakom vyhotovení napríklad s potlačou obľúbených detských postavičiek. V našej ponuke sa vyskytuje Prasiatko Peppa, Mickey a Minnie, motívy Cars a Planes a nechýba ani oblečenie Angry Birds.