Legíny sú všade okolo nás, viete ako ich nosiť ?

Viete si predstaviť svoj šatník bez niečoho tak samozrejmého, ako sú legíny? Nie je to tak dávno, keď boli legíny považované za iba domáce prípadne športové oblečenie. Dnes sa z nich stali rovnako dôležité nohavice ako džínsy. Skrátka môžete ich nosiť prakticky kamkoľvek a kedykoľvek a vždy sa v nich budete cítiť dobre. Napriek tomu ale môžete s týmto zdanlivo jednoduchým oblečením narobiť veľa módnych prešľapov.

Črepiny z histórie

Prvé zmienky o legínach, ktorým sa napred hovorilo „nohavice“, pochádzajú už z obdobia stredoveku. Vtedy ich však nosili výhradne muži. Ženy začali nosiť legíny až v 19. storočí. Vtedy však nešlo o hlavné oblečenie, ale slúžili ako spodná vrstva pod krinolíny. V druhej polovici minulého storočia prišli na svet kaliopky, teda nohavice podobné legínam so spodným pásom cez chodidlo. O niečo neskôr prichádzajú na rad legíny, tak ako ich poznáme. Nosili sa veľmi lesklé materiály, hlavne neskôr v 80-tych a 90-tych rokoch minulého storočia. Klasické legíny boli považované za domáce oblečenie. S novým tisícročím však získali legíny dominantné postavenie v dámskom šatníku a stali sa hlavným oblečením, ktoré nahrádza nohavice aj pančuchy.

Dbajte na správnu veľkosť

Nad výberom legín možno ani príliš nerozmýšľate a iba máloktorá žena sa zdržiava skúšaním. Skrátka legíny sa prispôsobia a keď budú dlhšie, tak nevadí. Lenže výsledok nemusí potom vyzerať vôbec dobre. Dámske legíny sa predávajú v niekoľkých dĺžkach, najbežnejšie sú klasické dlhé, v lete oceníme  ¾ dĺžku približne do polovice lýtok. Tretím typom sú krátke legíny, ktoré sa však nosia skôr na voľnočasové aktivity.  

Pokiaľ si kúpite menšie číslo legín, môže sa Vám stať poriadny trapas, pretože legíny sa síce vďaka elastanu natiahnu, ale začnú presvitať. Väčšia konfekčná veľkosť, než je treba, však tiež nie je riešením, pretože legíny sa potom riasia a dostatočne nepriliehajú. Takže si ich radšej poriadne vyskúšajte, pretože na veľkosti v tomto prípade naozaj záleží.

K čomu nosiť legíny?

Legíny sú neuveriteľne variabilné, to je ich najväčšia prednosť. Môžete ich nosiť, ako Vás napadne. Štíhlejšie ženy si môžu dovoliť obliecť legíny samostatne a ukázať tak dlhé nohy a vypracovaný zadoček. Pokiaľ chcete zamaskovať určité nedostatky, väčší zadoček či boky, jednoducho si zvoľte dlhšiu tuniku alebo krátku sukňu. Nikdy si k legínam neobliekajte dlhšiu sukňu voľnejšieho strihu, nevyzerá to dobre.

Veľmi obľúbené sú legíny s potlačou alebo s rôznymi motívmi. V súčasnosti „letia“ severské vzory, ktoré sa hodia na zimné obdobie. Môžete si zadovážiť zateplené legíny s týmto vzorom a budete v teple, aj keď vonku mrzne. Pokiaľ si chcete postavu opticky predĺžiť a zoštíhliť, zvoľte si pozdĺžne prúžky. K vzorovaným legínam si vyberajte jednofarebné zvršky, aby sa jednotlivé motívy nepobili. 

A aké topánky si obuť ? V zime legíny výborne vyzerajú k nízkym aj k vysokým čižmám, v lete sa hodia k balerínam alebo k topánkam na podpätku. Nebojte sa experimentovať a dajte legínam zelenú.