Príbeh športovej značky Adidas

Iba málokto by nepoznal športovú špičku na trhu značku Adidas, ktorá doslova zmenila svet. Prináša nie len športové oblačenie a doplnky, ale aj kvalitnú obuv pre dospelých a deti. Poďme sa vrátiť do minulosti a pozrieť sa do histórie tejto svetoznámej značky, ktorá sa stala sponzorom dôležitých športových udalostí a neodmysliteľnou súčasťou športovej módy.

 

História značky Adidas, ako to všetko začalo

Adolf Dassler sa narodil v roku 1900 v nemeckom meste Herzogenaurach. Jeho rodný dom tu stojí dodnes. Svoju prvú dielňu postavil v bývalej práčovni svojej matky v roku1920. Vynašiel stroj, ktorý bol poháňaný vlastnou silou a využíval ho k zaobľovaniu rohov na podrážke. O štyri roky neskôr mu pomáhal jeho brat Rudolf s riadením prvej veľkej továrne, ktorá niesla názov Dassler Brothers Shoe Factory. Podnikanie sa im začalo dariť, pre firmu už pracuje 25 zamestnancov, ktorí vyrobia až 100 párov obuvi denne.

Adi pôsobil ako vizionár a navrhoval obuv, jeho brat Rudolf sa staral o chod firmy. Spoločne im to perfektne fungovalo a obuv išla na odbyt. Prichádza prvý medzinárodný úspech na Olympijských hrách v Amsterdame v roku 1928. Adolf tu predviedol svoju kolekciu športovej obuvi, ktorú si športovci hneď obľúbili. Športovci, ktorí mali na nohách Adiho topánky, získali viac ako 40 medailí. Hoci bol svet rozdelený vojnou, Adiho obuv slávila úspechy.

Spolupráca obidvoch bratov skončila v roku 1948, kedy sa rozdelili a každý si založil svoju vlastnú spoločnosť. Adolf zakladá značku Adidas a Rudolf značku  Puma. Dve svetoznáme a úspešné značky sú na svete.  V roku 1972 vzniká nové logo spoločnosti s obľúbenými pruhmi, ktoré sa ešte v priebehu rokov menilo. V roku 1978 Adolf Dassler umiera v Herzogenaurachu, teda v meste, kde začínal so svojím podnikaním a vybudoval tu svoje veľkolepé impérium.  Vedenie spoločnosti preberá jeho žena a syn.

Adidas, ako ju poznáme dnes

Športová značka Adidas je dnes známa po celom svete. Postupne odkúpila ďalšie dve významné spoločnosti, akými sú Salomon a Reebok a zaistila si tým expanziu do ďalších športových odvetví (hokej, basketbal a iné). Adidas používa rôzne logá, povedľa zavedeného trojlístku s tromi pruhmi začali používať tiež ďalšie dve verzie značky, kruhový a pyramídový symbol s pruhmi a s názvom značky. 

Značka Adidas nezabúda ani na našich najmenších. Pre malé deti prináša kvalitnú letnú, zimnú, jesennú aj celoročnú obuv, ktorá sa príjemne nosí. V ponuke nechýbajú ani tričká, čiapky, vesty, teplákové súpravy, zimné bundy, legíny, plavky a veľa ďalšieho oblečenia od tejto obľúbenej značky.

Svojími technológiami značka neustále vylepšuje oblečenie, obuv aj športové doplnky na všetkých kontinentoch . Spoločnosť Adidas dnes zamestnáva takmer 60 tisíc pracovníkov na celom svete. Názov Adidas je odvodený od mena jeho zakladateľa Adiho Dasslera, ale ide aj o skratku anglického sloganu: „All day I dream about sport“, čo v preklade znamená „Každý deň snívam o športe“.

Oblečenie Adidas - príbeh značky
Adidas, Puma, oblečenie, second hand
Značka Adidas výrazne zmenila trh so športovým oblečením