Stop obrazovkám: Ako deti zabaviť na záhrade

Deti trávia príliš veľa času pred obrazovkou a málo vonku. Túto sťažnosť počúvame od rodičov aj odborníkov v súčasnosti stále častejšie.

Svet, v ktorom vládnu sociálne siete a deti majú príliš veľa školských povinností, naozaj nepraje ich pobytu na čerstvom vzduchu. Zamestnať ich  zmysluplne vonku však vôbec nemusí byť až takou nepredstaviteľnou výzvou. Stačí adekvátny priestor, niekoľko dobrých nápadov a vy aj vaše deti môžete zažiť vonku kopec zábavy.

Aj vy bojujete s tým dostať vašu ratolesť spred obrazovky počítača? Ak hľadáte praktické riešenia, ako motivovať vaše deti k pohybu a hrať sa vonku aj doma, inšpirujte sa našimi nasledujúcimi tipmi.

Tipy na zábavne vonkajšie aktivity pre deti (a celú rodinu)

Vyhláste športový deň

Tu sa kreativite skutočne medze nekladú. Vyberte si hry, ktoré máte radi, nájdite doma lopty, gumy na skákanie a všetko športové náradie, ktoré nájdete. Buďte originálni, vytvorte si prekážkovú dráhu z toho, čo máte po ruke, zabavte sa pri schovávačke, súťažte v zbieraní rastlín, zaujímavých kameňov… Váš športový deň sa vám napokon nebude chcieť ukončiť.

​​Honba za pokladom

Hľadanie pokladu je šikovný spôsob, ako zabaviť vaše deti na celé hodiny. Vymyslite pútavné hádanky, ktoré budú deti viesť postupnými krokmi k cieľu. Uistite sa, že máte na záver pripravené zaujímavé odmeny. Môžu to byť také jednoduché veci ako sladkosti, maľovanky alebo výber filmu na spoločné večerné pozeranie. Záhadnú honbu za pokladom si najmenší zamilujú.

Detské kráľovstvo pri dome

Vyjsť z domu a bežať rovno k svojmu drevenému domčeku so šmýkačkou, vežou, zaskákať si na záhradnej trampolíne, zabaviť sa na pieskovisku, či pri stolíku s malou kychynku - snom asi každého dieťaťa je mať pri dome vlastné ihrisko, kráľovstvo, kde sa dokáže zabaviť celé hodiny. Ak máte zlaté ručičky, zvládnete mu ho vybudovať aj vy.

Počúvajte zvuky

Na túto aktivitu naozaj toho nepotrebujete veľa. Vezmite si z domu deku, limonádu a keksíky, rozložte sa na tráve, ľahnite si a zatvorte oči. Čo počujete vo vašej záhrade? Dokážu deti rozoznať spev vtákov, okoloidúce auto, štekot psa? Aktivite, pri ktorej sa veľa naučíte aj zabavíte.

Nafukovací bazénik

Ideálnym osviežením počas horúčav je nafukovací bazén, ktorý si vaše deti v lete zamilujú. Obzvlášť, ak im budú robiť spoločnosť rôzne veselé nafukovačky v podobe rôznych zvieratiek, kolesá, loptičky. Pobyt detí vo vode si určite vyžaduje dohľad dospelých očí, no tá radosť, ktorú bazén poskytne v lete celej rodine, určite stojí za to.


Hojdačka

Taká jednoduchá vec ako záhradná hojdačka sa môže stať kráľovnou vašej záhrady. Výhodou je, že hojdačku môžete jednoducho vyrobiť z detských bicyklových gripov, hmoždiniek a špagátu alebo horolezeckého lana, ktoré nájdete v obchode so športovými potrebami. Potom ju stačí už len pripevniť na vetvu stromu a o zábavu je postarané.

Domáci piknik

Deti obľubujú posedenie v prírode na spôsob pikniku. Zoberte deku, pripravte malé občerstvenie a vytvorte si príjemné posedenie na tráve vo vašej záhrade.

 

Ak máte viac priestoru, môžete si dokonca vytvoriť kreatívne paletové sedenie s množstvom vankúšikov, svetielok a hračiek, ktoré deti milujú. Môžete ho využiť aj na ďalšie príležitosti ako oslavy alebo grilovačky s priateľmi.

Hľadanie prírodných pokladov

Všetky deti rady pátrajú. Pripravte vrecko s konkrétnymi obrázkami vecí, ktoré doň deti musia nazbierať, ako napríklad rôzne druhy rastliniek, kvetov, kameňov, listov a podobne. Takáto zábavná aktivita je skvelou príležitosťou, ako deti dostať do prírody a navyše sa aj niečo naučiť.

Umenie z prírody

Má vaše dieťa zmysel pre kreativitu? Prečo ju teda nevyužiť? Pošlite svojich najmenších na lov do zadnej záhrady s úlohou nazbierať veci, ktoré môžu potom použiť na tvorenie. Konáre, listy, kamene, tráva, kvety, šišky. Záhrada môže inšpirovať k nádherným umeleckým dielam – stačí si pripraviť voľný stôl, vziať remeselné a umelecké potreby a začať tvoriť.

Urobte si filmový večer v záhrade

Máte radi filmy? Ani počas príjemného teplého večera nemusíte vysedávať doma, fantastický filmový večer si môžete urobiť aj na záhrade. Všetko, čo potrebujete, je biela plachta a projektor. Prípadne vyneste televízor von, ale nastavte ho opatrne a dávajte pozor na káble. Rozprávkovú atmosféru vytvoríte pomocou orientačného osvetlenia, lampášov alebo sviečok. Pridajte prikrývky a vankúše. A samozrejme, nezabudnite na popcorn.

Zahrajte si klasické záhradné hry

Táto klasika je jednoduchý spôsob, ako zabaviť celú rodinu a zároveň všetkých zapojiť do pohybu. Vyskúšať môžete:

 

●      Futbal

●      Bedminton

●      Stolný tenis

●      Schovávačky

●      Lukostreľba

●      Preskakovanie cez prekážky, atď

7 najlepších záhradkárskych projektov pre vaše deti

Tieto aktivity sú vhodné pre školákov základnej školy, ale je ľahké prispôsobiť ich tak, aby vyhovovali deťom rôzneho veku. Malé deti budú potrebovať trochu pomoci a vedenia, zatiaľ čo tie staršie už môžu sami prebrať zodpovednosť za plánovanie, rozhodovanie a používanie nástrojov.

 

Okrem toho, že pohybom na čerstvom vzduchu podporíte zdravý vývoj dieťaťa, môžete si spoločne užiť aj veľa zábavy. A ako bonus sa vaše ratolesti môžu naučiť nové zručnosti a získať skúsenosti.

1. Zalievanie rastlín

Jedna z jednoduchších úloh, ktorá je vhodná aj pre menšie deti je zalievanie rastlín. Dajte im krhličku a ukážte im ako polievať a starať sa o rastlinky a kvietky.

2. Kreatívne pestovanie

Záhradnícke aktivity pre deti v predškolskom veku môžu zahŕňať kreatívnu výsadbu, vďaka ktorej budú záhradkárstvo milovať. Prideľte dieťaťu špeciálny kútik záhradky, ktorý bude výlučne v jeho starostlivosti. Môže ho vytvarovať napríklad v tvare pizze a rozdeliť ho na plátky pomocou drevených alebo plastových rozdeľovačov. Potom do každého z nich zasaďte rôzne sadenice.

3. Miniatúrne záhrady

Toto môže byť veľmi vzrušujúca aktivita, pretože dieťa si môže vytvoriť svoj vlastný kvitnúci svet. Ukážte mu, ako si naplniť malý kvetináč alebo nádobku zeminou a pomôžte mu zasadiť doň rôzne rastliny alebo kvety. Dieťa si môže medzi rastliny umiestniť malé hračky a figúrky podľa vlastného výberu

4. Farebné terárium

Naplňte sklenenú nádobu pieskom a farebnými kamienkami. Potom do nej umiestnite rastliny, trávu, kvety a usporiadajte tak, aby vytvorili krásnu krajinu. Dieťa môžete zoznámiť s rôznymi odrodami rastlín a ich jedinečnými vlastnosťami, stimulovať jeho originalitu a kreativitu pri tvorení farebného terária.

5. Domček pre užitočný hmyz

Táto aktivita môže byť zábavná aj poučná. Včely stratili veľkú časť svojho prirodzeného prostredia, pretože lúky s divokými kvetmi miznú. Potrebujú teda pomocnú ruku pri hľadaní bezpečného domova. Vybudovanie včelieho hotela je krásny spôsob, ako stráviť slnečné popoludnie vonku. Deťom sa bude páčiť myšlienka, že robia niečo pre záchranu včiel a aktivita určite chytí za srdce aj rodičov.

Zaobstarajte si drevenú búdku pre vtáky (alebo ju vytvorte), nechajte ju dieťaťu vymaľovať a umiestnite do nej duté bambusové alebo iné drevené tyče, tak, aby sa do nich zmestili všetky včely bez ohľadu na ich veľkosť. Na strechu domu nalepte mach, aby sa hmyz cítil ako doma.

Deti sa môžu dozvedieť o rôznych druhoch hmyzu, naučia sa ako byt' ohľaduplní a šetrní k životnému prostrediu.

6. Vytrhávanie buriny

Vzdelávať deti a učiť ich, ako udržiavať záhradu čistú je nevyhnutné. Poskytnite svojmu dieťaťu vhodné záhradné náradie a vysvetlite mu, ako burina škodí rastlinám. Pomôžte mu rozlíšiť burinu, aby ju mohlo vytrhať. Naučí sa tak, aké dôležité je odstraňovať burinu a ako pomáhať pri zdravom raste rastlín.


7. Zber ovocia a zeleniny

Väčšina detí miluje zber zeleniny a ovocia zo svojej záhrady. Dajte im košík a nechajte ich nazbierať zrelé ovocie a zeleninu. Povzbudzujte ich, aby vám aktívne kládli otázky a dozvedeli sa o zdravých potravinách. Tak môžete deťom vštepiť zdravé stravovacie návyky a získať praktické skúsenosti s pestovaním potravín a dôležitou úlohou prírody.

Výhody záhradkárskych aktivít pre deti:

Záhradníctvo môže deťom ponúknuť príležitosť priblížiť sa k matke prírode.

 

●      Môže to byť perfektný odbúravač stresu.

●      Záhradníctvo môže povzbudiť vyberavé dieťa k zdravším jedlám. Určite mu bude viac chutiť s vedomím, že jedáva zeleninu vypestovanú vlastnými rukami.

●      Záhradnícke činnosti môžu dieťaťu vštepiť vlastnosti, ako je sebadôvera, zodpovednosť, trpezlivosť, plánovanie a dobrá organizácia.

Bezpečnosť v záhrade počas slnečných dní

Než sa deti pustia do aktivít, postupujte podľa týchto krokov, aby ste im zabezpečili deň plný zábavy:

 

●      Aplikujte deťom opaľovací krém s vysokým SPF pravidelne počas celého dňa.

●      Udržujte ich hydratované.

●      Nezabudnite na pokrývku hlavy.

●      Skontrolujte, či je plot bezpečný a či sú brány zamknuté.

●      Odložte nebezpečné záhradné náradie a ostré predmety.

●      Nezabudnite ani na domáce zvieratká, udržujte ich v tienených a chladných priestoroch s dostatkom čerstvej vody.

●      Majte po ruke lekárničku pre prípad nehody.

Tipy pre rodičov, ako deti dostať na čerstvý vzduch

1. Sledujte ich záujmy

To, že vy máte radi turistiku či cyklistiku, neznamená automaticky, že si v týchto aktivitách nájdu záľubu aj deti. Nútiť ich, aby sa zúčastňovali na činnostiach, ktoré ich nebavia, bude mať skôr opačný účinok, a to určite nechcete. Deti budú naopak nadšené, ak bude dobrodružstvo zahŕňať veci, ktoré milujú. Preto zvážte, čo vaše deti radi robia a čo ich zaujíma:

 

●      Ak majú radi určitý šport, potom jednoducho choďte von a robte ho s nimi.

●      Ak radi čítajú, nájdite im tiché miesta v záhradke, kde sa môžu ponoriť do knižných príbehov.

●      Ak radi kreslia, použite prírodu ako inšpiráciu, ich na výkres zachytia, čo vidia okolo seba.

●      Ak sú ručne nadané, začnite s nimi stavať bunkre, detské futbalové bránky alebo s nimi opravte starý bicykel.

●      Ak radi varia, choďte spolu nazbierať čerstvé suroviny a naplánujte chutný obed.

2. Choďte von s nimi

Vaše deti budú určite rady, ak s nimi raz za čas pôjdete von aj vy. Kopnite si s nimi do lopty, choďte sa čľapkať do bazéna, bavte sa spolu. Opýtajte sa ich, čo by radi podnikli vonku, namiesto toho, aby ste im hovorili, čo robiť musia.

3. Pozvite kamarátov

Ak sa s vami deti nechcú hrať, možno ich nadchne spoločný čas s ich priateľmi-rovesníkmi. Pozvite ich k vám domov. Zažijú tak spolu zábavu a socializujú sa.

4. Poskytnite im bezpečné miesto na hranie

Vaše deti sa musia cítiť bezpečne, aby si čas vonku užili. Urobte na dvore potrebné opatrenia, nechajte odstrániť osie hniezdo, oploťte jazierko, uzamknite záhradný domček.

Taktiež sa ubezpečte, že poznajú základné pravidlá vonkajšej bezpečnosti. Napríklad, ako reagovať na stretnutie s cudzími ľuďmi, ako bezpečne liezť na stromy, akých rastlín sa môžu dotýkať a ktorým sa vyhýbať, čo robiť, ak sa stratia. Deti si užijú viac, ak budú cítiť určitú slobodu, doprajte im ju a nechajte ich hrať sa a objavovať svet okolo seba.

5. Venujte sa každodenným činnostiam vonku

Tento trik je jednoduchý, no zároveň taký účinný. Ak máte balkón, terasu alebo dvor, použite ho na domáce úlohy, jedenie, remeslá, čítanie kníh či hranie hier. Keď si vaše deti sadnú za stôl a vonku je pekne, zvážte, či by nemohli robiť rovnakú aktivitu na čerstvom vzduchu.

6. Ukryte diaľkové a herné ovládače

Keď všetky stratégie zlyhajú, niekedy stačí skryť diaľkové ovládanie. Ak deti nemajú k dispozícii pokušenie tráviť čas pred televízorom, potom sa vonkajšie aktivity budú zdať pre ne lákavejšie.

Ako zabaviť deti doma, keď počasie nepraje?

Počasie môže byť niekedy nevyspytateľné a aj tie najlepšie plány nám dokáže prekaziť. Ak hľadáte zábavné aktivity, ako sa zabaviť s deťmi počas upršaných dní, aj v tomto prípade máme pre vás niekoľko zaujímavých nápadov a inšpirácií.

Upratovanie

Aj, keď nie vždy môže byť ľahké presvedčiť dieťa, aby súhlasilo so zapojením sa do upratovacej činnosti, akonáhle sa do toho pustí, určite sa mu to zapáči. Prideľte mu konkrétnu časť domu alebo miestnosti a požiadajte, aby ju upratal čo najlepšie. Pustite si k tomu hudbu a nepotrvá dlho, kým sa vaše dieťa pri čistení začne usmievať.

Stolové hry

Staré dobré stolové hry už celé roky nestrácajú zo svojej popularity. Namiesto zabíjania príšer na displeji telefónu zoznámte svoje deti s obľúbenými hrami vašej doby od „Človeče, nehnevaj sa” cez Pexeso až po Monopoly. Spoločenské hry pritiahnu za stôl celé rodiny a deň vám ubehne, ani nebudete vedieť ako.

Rozprávkové príbehy

Zhasnite svetlá, zapáľte sviečky a nalaďte sa na čarovnú rozprávkovú náladu. S pomocou prikrývok a vankúšov vytvorte bunker, aby miesto bolo čo najpohodlnejšie, pustite fantáziu na voľno a rozprávajte si v ňom príbehy, či už skutočné alebo vymyslené. Ak máte guráž, urobte si strašidelnú verziu tohto včera, zapáľte iba jednu sviečku a bojte sa spoločne v magickom teepee stane.

Triedenie

Táto hra je ideálna pre batoľatá aj mladšie deti a pomáha pri ich kognitívnom rozvoji. Budete potrebovať misky, guľôčky, drobné predmety rôznych farieb. Použiť môžete aj suchý hrach, fazuľky alebo cestoviny rôzneho druhu. Všetko zmiešajte a požiadajte dieťa, aby roztriedilo veci podľa rovnakej farby alebo tvaru a vložilo do misky. Pozor však na drobné predmety u menších detí, aby sa ich nepokúšali prehĺtať.

Vlastný kreslený film

Namiesto pozerania rozprávok v televízii nechajte deťom priestor, aby si vytvorili vlastné. Dajte im kúsok papiera a pastelky a požiadajte ich, aby vám nakreslili svojho obľúbeného hrdinu.

Urobte si wellness deň

Výlet do kúpeľov nie je vždy možný, ale prečo nestráviť nejaký čas vzájomným rozmaznávaním aj doma? Môžete si maľovať nechty, navzájom sa masírovať alebo si vyskúšať výrobu vlastných pleťových masiek. Tejto aktivite sa najviac potešia malé dámy.

Vyrobte špeciálnu „ukľudňujúcu krabičku"

Buďte pripravení na situáciu, keď sa vaše dieťa niečoho obáva a vy ho potrebujete upokojiť. Majte po ruke krabičku „liečivých” vecí, ktoré ho privedú na iné myšlienky, uzemnia a pomôžu mu prejsť ťažkými situáciámi. Veci, ktoré môže upokojujca krabička obsahovať:

 

●      Obľúbená kniha

●      Plyšák

●      Vzácne spomienky ako napríklad fotografie alebo listy

●      Obľúbený krém alebo nejaký parfém

Záverem

Ak aj vy máte doma malého počítačového maniaka, ktorý nechce odlepiť zrak od displeja, nerezignujte, ak vaše dieťa odmieta ísť von a nezvaľujte všetko na súčasnú modernú dobu. Existuje veľa spôsobov, ako mu pripraviť chvíle a možnosti trávenia zábavného času vonku, stačí sa len nechať inšpirovať, zapojiť vlastnú fantáziu a hravosť. Uvidíte, že napokon budete mať opačný problém a nebudete ich môcť dostať dnu.

 

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista