Tipy ako priviesť deti k čítaniu kníh

Knihy sú dôležitou súčasťou rozvoja dieťaťa. Pomáhajú mu formovať osobnosť, pochopiť kontext a naštartovať fantáziu.

V čase technologického rozvoja, keď sú pre deti atraktívnejšie pohyblivé obrázky a videá, je ťažšie ich presvedčiť že aj knihy ponúkajú pohľad do zaujímavého sveta. Ale nie je to nemožné. Máme pre vás pár tipov, ako to dokázať.

 

Nechajte deti, nech si knihu vyberú samé

Najlepší spôsob je deti vziať do kníhkupectva a nechať ich, nech si vyberú podľa toho, čo ich zaujme. Ich preferencie sa ale menia, čo znamená, že večer si môžu zvoliť opäť tú, ktorú už posledných 14 dní čítate stále dookola. Pokiaľ ich ale necháte vybrať si, je šanca, že si ju aj radi vypočujú.

 

Malá odmena poteší

Nemyslíme tým klasické úplatky typu - prečítaš 5 stránok, dostaneš hračku. Darčeky by sa mali orientovať podľa typu a obsahu knihy a vlastne ju aj dopĺňať.

"Kúpila som domov ZOO. Bola to vlastne malá umelohmotná ohrada, ktorá sa dala dať na stôl alebo koberec. Kúpila som aj knihu o zvieratách a potom ich jednotlivé miniatúry. Syn vždy dočítal príbeh o zvieratku a ja mu ho potom dala. Spoločne sme takto plnili zoo a potom si o nej rozprávali. "Eva, Plzeň.

Určite deti potešíte, keď im pripravíte podobné prekvapenie, ako mamička Eva. V hračkárstvach nájdete hŕbu miniatúr a postavičiek, o ktorých sa píše v knižkách. Čítanie a rozširovanie zbierky môže byť milým rituálom, ktorý bude baviť vás oboch.

 

Choďte príkladom

V nabitom programe je to ťažké, ale ak pôjdete príkladom a vaše deti vás uvidia si čítať, budú samé knihám naklonené. Môžete tiež organizovať čítacie seansy. Urobte si pohodlie, pripravte niečo dobré alebo zdravé (alebo oboje) a spoločne strávte hodinku čítaním. Buď každý to svoje alebo sa budete striedať v predčítaní detského príbehu.

 

Urobte predčítanie nezabudnuteľné

A ako to docielite? Meňte hlasy, vydávajte zvuky, robte vtipné tváre ... čokoľvek vám napadne. Fantázii sa medze nekladú. Nebojte sa do čítania poriadne položiť. Vaše deti to ocenia. Budú sa baviť a ďalšej čítacej seansy sa už nebudú môcť dočkať. Rozhodne to v nich zanechá skvelé pocity, ktoré potom, až dospejú, budú chcieť aplikovať u svojich detí. Pretože, keď sa povie čítanie kníh, vybavia si chvíľky, kedy sa vám na kolenách prehýbali od smiechu.

Aby ste si spoločné chvíľky užili, mali by ste byť v pohodlí. K tomu vám pomôžu naše chlapčenské župany a dievčenské župany.