Výhody nakupovania odevov v second handoch

Zamerali sme sa na najväčšie výhody nákupu oblečenia v obchodoch s tovarom. Nie je to len o cene oblečenia.

Ekologický prínos

Nákup oblečenia z druhej ruky je šetrný k životnému prostrediu. Namiesto výroby nového oblečenia sa používajú existujúce kusy, čím sa znižuje množstvo odpadu, spotreba energie a emisie skleníkových plynov spojené s výrobou nového oblečenia. Vo všeobecnosti sa používaním second handu znižuje uhlíková stopa.

Jedinečnosť a originalita, väčší výber

Second hand vám dáva možnosť nosiť jedinečné kúsky, ktoré sa líšia od masovo vyrábanej módy. Môžete objaviť oblečenie z minulých období, vintage kúsky alebo dizajnérske kúsky za nižšiu cenu, ktoré v bežných obchodoch nenájdete. Oblečenie z second handu má často svoju vlastnú históriu a štýl, ktorý v bežných obchodoch s novým oblečením nenájdete. To znamená, že môžete nájsť jedinečné kúsky, ktoré nie sú dostupné nikde inde.

Kvalita za nižšiu cenu

Mnohé oblečenie z druhej ruky je vyrobené z kvalitnejších materiálov a vyznačuje sa odolnejším spracovaním v porovnaní s lacnou rýchlou módou. Často nájdete oblečenie z druhej ruky, ktoré bolo používané málo alebo vôbec, čo znamená, že môže byť vo výbornom stave. Kvalitné oblečenie tak môžete získať za zlomok ceny nových kúskov. 
Nákup oblečenia z druhej ruky je zvyčajne oveľa lacnejší ako nákup nového oblečenia, čo môže byť výhodné pre ľudí s obmedzeným rozpočtom. Znamená to, že za rovnakú cenu si môžete kúpiť viac kvalitných kúskov.

Podpora udržateľnej módy

Nákup oblečenia z druhej ruky prispieva k rozvoju udržateľnej módy a podporuje zásady recyklácie a obnovy. Podporujete tiež organizácie alebo charitatívne projekty, ktoré môžu byť spojené s predajom oblečenia z druhej ruky.

Etická stránka

Mnohí ľudia sa rozhodujú pre nákup oblečenia z druhej ruky z etických dôvodov. Tým, že nepodporujú masovú výrobu oblečenia, sa vyhýbajú podmienkam, v ktorých sú pracovníci v textilnom priemysle často vykorisťovaní.

Možnosť obnovy a upcyklácie

Oblečenie z druhej ruky ponúka kreatívne možnosti upcyklácie a prispôsobenia. Môžete si kúpiť oblečenie a dať mu nový život úpravou, opätovným prešitím alebo pridaním osobného vzhľadu.

Podpora charitatívnych organizácií

Mnohé obchody s použitým oblečením podporujú charitatívne a neziskové organizácie. To znamená, že kúpou oblečenia z druhej ruky môžete podporiť dobrú vec.