Španielska značka Zara – móda, ktorá má srdce

Len málokto by nepoznal obľúbenú španielsku značku Zara, ktorá predstavuje v módnom priemysle naozajstný pojem. Ponúka štýlovú módu pre ženy, mužov aj deti. Oblečenie Zara a Zara Kids je známe po celom svete. Kamenné predajne sú rozosiate predovšetkým v nákupných centrách. Oblečenie Zara nájdete tiež v našom bazáre. Poďme si pripomenúť príbeh tejto značky, ktorá čerpá z dlhoročnej histórie.

Ako to všetko začalo

Prvý obchod tejto značky otvoril Španiel Amancio Ortega Gaona v meste La Coruña v roku 1975. A práve tento človek sa stal o mnoho rokov neskôr jedným z najbohatších ľudí na svete. Jeho životný príbeh však inšpiroval mnoho autorov, ktorí o ňom napísali knihu.

Narodil sa v roku 1936 v Španielsku vo vyššie uvedenom meste, v ktorom mimochodom žije dodnes. Táto oblasť sa preslávila výrobou všetkých druhov textilov, k čomu Ortegu ťahalo už od malička. Hoci nedokončil ani strednú školu, čoskoro začal pracovať ako pomocník v módnom obchodíku. A pretože mal talent, stal sa neskôr vedúcim pracovníkom obchodu. Tieto skúsenosti využil pri zakladaní vlastnej spoločnosti s názvom Confecctiones GOA, ktorá sa zameriavala na luxusnú spodnú a nočnú bielizeň.

Značka Zara prišla na svet v roku 1975, vtedy mal slávny návrhár 39 rokov. Po luxusnej bielizni sa zameral na ďalšie luxusné oblečenie, ktoré vtedy tak zúfalo chýbalo na trhu. A bola to jeho cesta k úspechu. Predával módu, ktorá bola kvalitná, slušivá, pohodlná a pritom dostupná za rozumné ceny. Niet divu, že úspech nenechal na seba dlho čakať. V českej republike začala firma pôsobiť v roku 2001. Skupina Inditex vlastní celkom osem značiek, okrem Zary tiež Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear či Oysho.

Zara móda sa v mnohom odlišuje od konkurencie. Oblečenie tejto značky je symbolom vkusu, elegancie a vysokej kvality spracovania. Tovar sa v obchodoch neustále mení v závislosti na ročnom období a aktuálnych módnych trendoch. Aj napriek svojmu veku pôsobí Amancio stále veľmi sviežo a aktívne. Okrem svojej spoločnosti podniká aj v nehnuteľnostiach a investičných fondoch, podporuje rôzne nadácie. Je to skrátka muž na pravom mieste. Jeho príbeh je o to zaujímavejší, že tento muž dokázal iba zo základným vzdelaním to, o čom sa môže mnohým iba zdať.  

Móda, ktorá má štýl

Zara ponúka štýlové oblečenie, ktoré sa dá kúpiť za príjemné ceny. Najväčšou prednosťou je originalita a osobitosť jednotlivých modelov a flexibilita spracovania nových kolekcií. Nákupcovia sídlia v kanceláriách, ktoré sa nachádzajú v Barcelone a v Hong Kongu. Oblečenie vzniká v krajčírskych dielňach, ktoré sa nachádzajú v severnom Portugalsku. Všetok tovar je do zahraničia distribuovaný cez ústredie v španielskom meste Arteixo alebo zo satelitných pobočiek umiestnených v Argentíne, v Brazílii a v Mexiku.

Nechajte sa inšpirovať módou pre celú rodinu. Za pozornosť stojí najmä oblečenie pre najmenších Zara Kids.